Dankzij subsidies kon op 21 november 1970 het BATO CENTRUM worden geopend door wethouder P. Voskuilen. Het BATO CENTRUM werd ondergebracht in een stichting. Grootgebruiker was de BATO BAND. Ook de volksdansvereniging ORO had hier haar vaste oefenavond.
Overdag was er een les dames keepfit en verder waren er filmavonden, feestavonden en soosactiviteiten voor de jeugd. Zeker in de avonduren was het BATO CENTRUM elke avond bezet. Overdag bleef de bezetting van beperkte omvang.
Nieuwe recreatie activiteiten kregen hun kans, zoals sjoelen en koersbal. Een plaats van regelmatige samenkomst voor alle Batoanen is het nooit geworden, niet voor de gymnasten en niet voor de handballers. Een “kantine” moet in feite daar zijn, waar ook de sport wordt bedreven. Dat is helaas maar al te waar gebleken.
Toen in 1988 werd besloten om dat wat nog tot de BATO BAND kon worden gerekend te verzelfstandigen en in kleiner gezelschap door te gaan onder een andere naam, verviel daardoor een van de belangrijkste redenen tot handhaving. Er werd in 1988 dan ook besloten het BATO CENTRUM te sluiten.
Er werden daarmee twee hoofdstukken afgesloten: de BATO BAND en het BATO CENTRUM.
1973 – De BATO BAND maakt haar eerste reis naar Amerika.
1981 – BATO bestaat 85 jaar, de afdeling handbal 50 jaar en de Showband 35 jaar.
Met een aantal evenementen wordt dit jubileum gevierd.
1982 – De Drum en Brassband BATO HAARLEM wordt uitgebreid met de BATO Junior band.